Ouderen

Als Beeldend Therapeut werk ik met jong volwassenen, volwassenen en ouderen

Waar loop ik als oudere tegen aan?

Ouder worden betekent te maken krijgen met verlies. Je gaat je realiseren dat er een einde komt. Verlies kan lichamelijk maar ook emotioneel of geestelijk zijn. Het ervaren van het gezin van vroeger is veranderd. (klein)Kinderen komen misschien niet of minder op bezoek, de band met familieleden of de relatie met je kinderen verandert. Dit kan leiden tot:

  • Spanningsvelden, hierbij merk je dat je niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk een langer herstelvermogen hebt.
  • Lichamelijke klachten die op de loer liggen en angst kunnen oproepen
  • Eenzaamheid, doordat er geen kinderen zijn of niet op bezoek komen
Spanningsvelden

hierbij merk je dat je niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk een langer herstelvermogen hebt.

Lichamelijke klachten

die op de loer liggen en angst kunnen oproepen

Eenzaamheid

doordat er geen kinderen zijn of niet op bezoek komen

Hoe helpt beeldende therapie hierbij?

Als beeldend therapeut wil ik je ondersteunen in dit proces. Ik wil samen zoeken naar een interessante daginvulling, aandacht hebben voor jou omdat deze behoefte aanwezig is, ook al gaat iedereen zijn eigen pad. 

Zie het leven zo: wat zijn de vruchten van het leven? De appel is gegroeid, heeft een mooie kleur. Als deze ouder wordt, wordt de huid slapper maar de pit/kern zit er nog in.

Met de therapie kunnen we:

  • Terugkijken naar de belevingen die je hebt meegemaakt. Welke waren fijn of minder fijn? Dit doen we aan de hand van de oefening ‘wat hebben deze handen gezien?’
  • In groepsverband kunnen we bespreken welke kwaliteiten het ouder worden met zich meebrengt. Welke wijsheid wil je doorgeven? Hierdoor gaan we voorbij de standaardgesprekken wat je hebt gedaan en hoe het gaat, anderen kunnen ontzettend veel van je leren.
  • De gebeurtenissen ordenen.

Mijn ervaring met ouderen

Ouderen hebben het vermogen om gebeurtenissen over te brengen, te relativeren en de vertaling te maken naar het hier en nu. Als beeldend therapeut ben ik een gevoelsmens en wil ik de aandacht voor jouw verhaal hebben. Ik wil je stimuleren om jouw wijsheid uit te dragen. Anderen kunnen er veel van leren.

WORDT HET TIJD OM ER AANDACHT AAN TE GEVEN? IK HELP JE GRAAG VERDER

koffie