Lichamelijk (on)verklaarde klachten: ik zit gevangen in een lichaam dat ik (nog) niet begrijp

De dokter heeft je nu meerdere keren onderzocht en kan geen verklaring vinden voor je lichamelijke klachten. Jij wordt onzekerder, prikkelbaar en wanhopig want je voelt toch dat er iets met jouw lichaam aan de hand is, jouw lichaam doet anders en niemand weet wat het is. Wat moet je nu? Ben je gek? Maak je jezelf ziek? Het kan iedereen overkomen.

Wat zijn lichamelijk (on)verklaarbare klachten

Je leven ging goed en toen gebeurde er iets en werd er een keten in werking gezet. Het kan iets kleins of groots zijn dat de druppel is. Dat wat onverwerkt is komt naar boven en maakt dat je lichaam in de alarmfase is gekomen. Je lichaam wil je wat vertellen en hoe meer je ervan wegloopt hoe sterker het alarm wordt.

‘Vergelijk je lichaam met een huilende baby. Als je het oppakt en verzorgt wordt het stil. Negeer je het, dan wordt het huilen erger.’

Het alarm kan van alles zijn: pijn, verminderde spierkracht of hoofdpijn. Samen met jou wil ik onderzoeken wat heeft gemaakt dat je lichaam nu zo reageert maar ook samen erkennen dat dit een groot verdriet, boosheid en misschien wel schaamte en wanhoop geeft.

‘IK KON ZELFS GEEN PEN MEER VASTHOUDEN EN NOG KONDEN ZE NIETS VINDEN’

Heb ik last van lichamelijk (on)verklaarbare klachten?

 • Verminderde spierkracht en/of pijn
 • Ik kan niet het leven leiden zoals ik wil
 • De dokter kan niet vinden wat er aan de hand is
 • Lichamelijk klachten overspoelen je welzijn
 • Er is geen oplossing, ik moet ermee leven

Behandeling lichamelijk (on)verklaarbare klachten

Hoe je lichaam reageert is niet uniek, op welke manier we ermee omgaan wel. Daarom werk ik één op één. Ik wil samen met jou naar je klachten kijken, ze serieus nemen. Door mijn ervaring kan ik de volgende stap zien en ga ik je helpen. Ik help je de gebruiksaanwijzing van je lichaam te ontdekken. Beeldende therapie kan ook goed samen met bijvoorbeeld een behandeling bij psycholoog/psychiater, huisarts, fysiotherapeut, psychomotore therapeut, bewegingstherapeut of andere behandelaren.

Hoe helpt Vaktherapie Beeldend bij lichamelijk (on)verklaarbare klachten?

Vaktherapie Beeldend kan je helpen om beelden te maken waar woorden tekortschieten. Bij lichamelijk onverklaarbare klachten doe je dit door de taal van je lichaam uit te beelden en woorden te geven. Zo gaan we:

 • Uitbeelden hoe de lichamelijke klachten eruitzien. Is het groot, klein, stevig, een chaos? Samen onderzoeken we waar het voor staat en waar het vandaan komt.
 • De emoties die erbij horen verbeelden maar ook weer afdekken zodat je altijd goed weg gaat.
 • De mooie dingen opzoeken, de focus is waarschijnlijk al erg lang op het negatieve. Wat maakt jou nog blij?
 • Leren omgaan met de handicap, hoe kunnen we het dagelijks leven weer fijner maken?

Ik werk graag één op één zodat ik alle tijd en aandacht heb voor jouw verhaal. Daarvoor bedenk ik passende oefeningen. De onverklaarbare lichamelijk klachten gaan misschien niet weg maar ze kunnen wel anders beleefd worden. Zodat de lichamelijke klachten niet meer je leven beheersen.

Voorbeeldoefening bij lichamelijk (on)verklaarbare klachten

Wat kun je bij Vaktherapie Beeldend verwachten? Hoe ziet een behandeling eruit? In de oefeningen werk ik met verschillende soorten materialen, gereedschappen en technieken, bijvoorbeeld tekenen, schilderen, klei, textiel, metaal, steen, hout en digitale middelen. Daarnaast gebruik ik vormen zoals Mindfulness training en Re-Attach therapie.

Intuïtief werken vanuit aansturing van mindfulness

Pijn, mijn 'steen' vergruizen

Mijn lichaam, mijn beleving

Omwikkeld in een buis

Teken een fantasie- onderwatertafereel

Wat gebeurt er?
‘Ik kon helemaal niet tekenen, maar daar ging het ook niet om. Ik kon de kooi uitbeelden waar ik in zat’.

Oorzaken van lichamelijk (on)verklaarbare klachten

Soms heb je jarenlang iets (on)bewust weggeduwd en gebruikt de oude klacht een lichamelijke klacht om naar buiten te komen. Vergelijk het eens zo: als iemand overlijdt moet je vaak ook aan anderen denken die zijn overleden. Jouw klachten werken net zo. De klacht van nu herinnert jouw lichaam aan andere gebeurtenissen. Het is een teken dat je geest en lichaam klaar zijn om ermee aan de slag te gaan.

Wat je lichaam probeert te vertellen kunnen dingen zijn zoals: niet lekker in je relatie zitten, onvrede over je werk, verlangens waar je niet aan kan voldoen, nare gebeurtenissen uit het verleden, na een drukke periode etc.

Deze lichamelijk klachten willen de aandacht en ik kan je helpen om woorden naar beelden om te zetten en zo de gebruiksaanwijzing van je lichaam te ontdekken. Laten we je lichaam en geest in beweging zetten.

 

Maak direct een afspraak voor een intakegesprek

 • Geen wachtlijst
 • Vaak vergoed door de verzekeraar 
 • Eén op één