Depressieve klachten: negatieve spiralen overspoelen me

Samen met enkele goede vrienden heb je het gezellig. Echter de laatste tijd voel je je niet lekker in je vel zitten. Je bent prikkelbaar, zelfs wanhopig en je hebt helemaal geen zin meer om leuke activiteiten met je vrienden op te pakken. Je kunt toch ‘niets meer voor hen betekenen’ daardoor trek je jezelf terug. Hierover voel je je weer schuldig en zo gaat de negatieve spiraal samen met het piekeren maar door: Wat stel ik voor? Wat moet je nu? Ben je gek? Maakt je jezelf ziek? Het kan iedereen overkomen. Zo’n 20% van de Nederlanders heeft er op enig moment last van, het is dan ook heel herkenbaar.

Wat zijn depressieve klachten

Je leven ging goed en toen gebeurde er iets en werd er een keten in werking gezet. Het kan iets kleins of groots zijn dat de druppel is. Je bent er stil van. “Wat ik ook doe, er verandert toch niets”. Dat wat ongrijpbaar is komt naar boven en maakt dat je geest en je lichaam in de down-fase zijn terechtgekomen. Je geest en lichaam willen je wat vertellen en dit heeft veel steun maar ook oefening en herhaling nodig.  

Vergelijk het zo: Als een kind leert lopen en 50 keer valt, denkt het nooit: misschien is lopen niks voor mij.

Het alarm kan van alles zijn: leeg, somber, concentratieverlies, piekeren, hoofdpijn. Samen met jou wil ik onderzoeken wat heeft gemaakt dat je nu zo reageert maar ook samen erkennen dat dit een groot verdriet, boosheid en mogelijk schaamte en wanhoop geeft.

OM MIJN DEPRESSIVITEIT DE BAAS TE WORDEN, HAD IK EEN AANTAL VAARDIGHEDEN NODIG, DIE IEDEREEN KAN LEREN

Heb ik last van depressieve gevoelens?

 • Ik voel me somber, vind niets leuk en heb weinig energie
 • Ik ben doodmoe en heb last van onverklaarbare pijnen in bijvoorbeeld mijn rug en hoofd
 • Ik pieker veel en kan me moeilijker concentreren.
 • Ik huil veel zonder dat het oplucht, of ik wil graag huilen maar het lukt niet
 • Ik ben vaker boos/geïrriteerd en voel ik me machteloos & wanhopig

Behandeling depressieve klachten

Tijdens en na belangrijke gebeurtenissen en veranderingen in je leven loop je een verhoogd risico op lichamelijke en geestelijke problemen, waaronder depressiviteit, te ontwikkelen. Depressiviteit is een veel voorkomende reactie op bijvoorbeeld de dood van een geliefd persoon, maar ook op andere afscheidssituaties, zoals kinderen die het huis verlaten om op kamers te gaan, een verhuizing, of een echtscheiding. Het is makkelijk te begrijpen waarom belangrijke veranderingen zoveel invloed hebben. Ze veranderen namelijk je leven, leefpatroon en omgeving.

Hoe je geest reageert is niet uniek, op welke manier we ermee omgaan wel. Daarom werk ik één op één. Ik wil samen met jou naar je klachten kijken, ze serieus nemen. Door mijn ervaring kan ik de volgende stap zien en ga ik je helpen.

Vanuit de theorie dat depressiviteit veroorzaakt wordt door bepaalde gedachten, gevoelens en gedragingen die mensen aangeleerd hebben, sta ik stil bij je denken, voelen en handelen en oefenen we met beeldende therapie om veranderingen toe te passen. Beeldende therapie kan ook goed samen met bijvoorbeeld een behandeling bij psycholoog/psychiater, huisarts, fysiotherapeut, psychomotore therapeut, bewegingstherapeut of andere behandelaren.

Hoe helpt Vaktherapie Beeldend bij depressieve klachten

Vaktherapie Beeldend kan je helpen om beelden te maken waar woorden tekortschieten. Bij depressiviteit is dit de taal van je geest uit te beelden en er woorden te geven. Zo gaan we:

 • Uitbeelden hoe de klachten eruitzien. Is het groot, klein, stevig, een chaos? Samen onderzoeken waar het voor staat en waar het vandaan komt.
 • De emoties die erbij horen verbeelden maar ook weer afdekken zodat je altijd goed weg gaat.
 • De mooie dingen opzoeken, de focus is waarschijnlijk al erg lang op het negatieve. Wat maakt jou nog blij?
 • Leren omgaan met de handicap, hoe kunnen we het dagelijks leven weer fijner maken?

Ik werk graag één op één zodat ik alle tijd en aandacht heb voor jouw verhaal. Daarvoor bedenk ik passende oefeningen. Depressieve klachten overwinnen heeft tijd nodig. Soms duurt een sombere stemming langer of komt hij regelmatig terug. Ze gaan misschien niet weg maar ze kunnen wel anders beleefd worden. Zo zal depressie niet meer je leven laten beheersen.

Voorbeeldoefening bij depressieve klachten

Wat kun je bij Vaktherapie Beeldend verwachten? Hoe ziet een behandeling eruit? In de oefeningen werk ik met verschillende soorten materialen, gereedschappen en technieken, bijvoorbeeld tekenen, schilderen, klei, textiel, metaal, steen, hout en digitale middelen. Daarnaast gebruik ik vormen zoals Mindfulness training en Re-Attach therapie.

Maak van wasco een groot masker

Zo voel ik me

Maak een collage als afsluiting van je therapie

Ik ben er weer

Maak een kleiwerk over iets wat je lastig vindt

Macht-onmacht
‘Ik kon helemaal niet tekenen, maar daar ging het ook niet om.’

Oorzaken van depressieve klachten

Er zijn verschillende oorzaken bij depressiviteit. Zo is bekend dat het veroorzaakt kan worden door allerlei lichamelijke klachten, zoals schildklierstoornissen, lage of hoge bloeddruk, ziektes zoals MS, suikerziekte of kanker. Een andere oorzaak kan een verlies zijn. Verlies van een naaste door de dood, verlies van een baan, het vertrek van kinderen, een echtscheiding.

Verder kunnen er psychische oorzaken zijn, zoals een ingrijpende jeugdervaring, negatief denken of houding in omgaan met andere mensen. 

Wat de depressiviteit je probeert te vertellen kunnen dus verschillende redenen hebben. Deze klachten willen de aandacht en ik kan je helpen om woorden naar beelden om te zetten. Zo kunnen we de gebruiksaanwijzing van de depressie ontdekken en je laten zien hoe je weer plezierige activiteiten kunt oppakken en je denkpatronen helder te krijgen. Laten we het in beweging zetten.

Maak direct een afspraak voor een intakegesprek

 • Geen wachtlijst
 • Vaak vergoed door de verzekeraar 
 • Eén op één